SKRIV EN BOK OM DIN SLÄKT ELLER DIN BARNDOM
Det låter kanske lite väl pretentiöst att skriva en släktbok.
- Vem kommer att läsa den?
- Blir den intressant för någon mer än mig själv?
Det är Du själv som bestämmer innehåll och omfattning. Viktigast är egentligen att komma igång och skriva ner egna minnen från barndomen och sådant som berättats för dig när Du var barn. Smått eller stort spelar ingen roll. Börja med några stolpar och fyll på efter hand. Kanske någon Du känner har ett intressant fotoalbum du kan ta del av om du inte har några egna bilder. En bra start kan vara att utgå från sig själv, och bara sträcka sig till sina föräldrar, mor- och farföräldrar och sina eventuella syskon.
Som släktforskare bör man nog utelämna en del av alla hårda fakta, typ exakta födelsedatum eller dödsdatum, om inte det exakta datumet i sig har en historia. Trötta inte ut läsaren med datum. Jämför följande texter:
”Anders Larsson föddes 1855-06-03 och dog 1899-10-30”
”Anders Larsson föddes i juni 1855 och dog på hösten 1899, endast 44 år gammal.”
Inledningsvis behöver inte dina noteringar vara i kronologisk ordning, det fixar du längre fram. Vissa delar, t ex ”Min skolgång”, är nog lämpligast att hålla ihop i ett kapitel då den sträcker sig från 6-årsåldern och kanske 20 år framåt. Några förslag till kapitel:
- Ett år hemma hos oss
- Skolgången
- Julfirandet
- Semester på 70-talet
- Min fritid
- Farfar och farmor
- Lekar vi lekte
- Ord som bara morfar brukade säga
Utgivning av en bok
Om Du är intresserad av att ge ut en riktig bok finns flera så kallade Print On Demand-företag, vilka tillhandahåller tjänster för att det skall vara överkomligt att ge ut en bok i liten upplaga utan en hög startkostnad.